· 

... het geval van een dresscode

Terwijl onze eerste vrienden hun 25-jarig huwelijk vieren en enkele laatbloeiers een geregistreerd partnerschap aangaan, is het ook leuk om bij de jongere generaties op de bruiloft te worden uitgenodigd. Trouwen mag en kan weer en als het gebeurt, dan het liefst met alles er op en er aan. Net als in de mode zijn ook in het vieren van huwelijken trends te ontdekken. Vroeger kreeg je een kaart, maakte je een ABC of een boodschappenspel, als je geluk had was er iets van een vrijgezellenfeest, vulde je een envelopje, trok wat leuks aan, stond in een kring en liep de polonaise. Tegenwoordig krijg je eerst een 'save the date', dan een vrijgezellenfeest met minimaal een overnachting en/of een cursus paaldansen, vervolgens een hippe uitnodiging. Spannend onderdeel daarvan is, welke dresscode er op de kaart staat vermeld. Black tie, casual, summer chique, alles komt voorbij. Nu ben ik altijd gek geweest op verkleedfeestjes, dus ik zeg: count me in! Het is fascinerend om te zien hoe anderen er mee omgaan. Sommige mensen transformeren in de beste versie van zichzelf, terwijl anderen zichzelf volledig verliezen en zich erg ongemakkelijk door de ruimte bewegen. Mannen dragen een jasje of een pak, dat in veel gevallen na afloop in de kast blijft hangen. En maar hopen dat je het bij de volgende bruiloft met een nieuw overhemd en wat accessoires weer aan kunt. Als vrouw draag je hakken, tenminste ik ging het nog eens proberen. Maar toen ik het halve grasveld had geverticuteerd kreeg is steeds meer begrip voor de praktische sandalen die ik bij sommigen onder het zomerjurkje zag. In de loop van de dag zie je dan ook steeds meer platte vervangers. Krullen een must bij de vrouw, als je tenminste niet behoort tot de groep met een kort pittig kapsel met een kekke bril. Kortom, het is fascinerend en amusant. Ik hou er van. 

 

Ook tijdens ons bezoek aan de EK dressuur in Hagen was ik gefascineerd door wat deelnemers en omstanders dragen. Dat is toch ook een soort dresscode. Op het allerhoogste niveau van de sport ziet iedereen er natuurlijk tip top uit, maar het viel mij op dat het gehalte overdreven bling bling op de gemiddelde amateurwedstrijd een stuk hoger ligt. Waarschijnlijk een stukje overcompensatie of verdoezelen van kwaliteiten. Wel is het een goede ontwikkeling dat je tegenwoordig zelf je tenue mag kiezen en dat er veel meer keuze is. Valt er weer meer te zien. De landen onderscheiden zich met een speciaal ontworpen slipjas waarbij de oranje jas van Nederland er echt uit knalt. Ik twijfel of ik de blauwe met oranje accenten eigenlijk niet mooier vind, maar goed. Ook de jassen van Zweden vind ik erg mooi en mijn persoonlijke favoriet is de outfit van de Engelse ruiters. Mooi, met die bies vanachter. Chique en sportief. En dan zij er natuurlijk nog de sportieve en nette outfits voor buitenom de wedstrijden voor deelnemers, trainers en grooms. Ik geef het je te doen als ontwerper. Iets maken wat mooi is, onderscheidend, sportief en toch netjes. Bovendien moet het leuk staan voor mensen met maat rompertje ( want veel groter zijn sommige van die dressuurmeisjes echt niet!) tot XXXL en alles wat er tussen zit. 

 

Dresscode of geen dresscode, ik heb natuurlijk ook weer mijn ogen uitgekeken buitenom de bovengenoemde evenementen. We waren deze vakantie in Osnabruck en in Antwerpen. Het modebeeld was in beide steden net zo verschillend als de steden zelf. In Duitsland is alles netjes, fris, binnen de lijntjes. Soms letterlijk rechtlijnig, want wat ik meerdere keren heb gezien is het bloempotkapsel. Niet echt iets om naar uit te kijken. En natuurlijk de kraakheldere, witte, opgetrokken sportsokken met sandalen. Dan Antwerpen. Een wat viesige, grauwe stad, maar ook veel meer variatie. Of alles ton-sur-ton (voor de leek: alles in dezelfde tint) tot heerlijk gek en uitgesproken. Voor de gemiddelde volger van het straatbeeld zijn er wel een aantal trends te ontdekken. Zo zijn er heel veel kledingstukken zonder mouwen. Vesten, spencers, colberts, Wanneer draag je dat? Je moet er altijd iets onder, dus in combinatie is het vaak veel te warm. Werd de gewone legging in sommige kringen al gedragen als broek, tegenwoordig draag je je sportlegging gewoon naar kantoor. Of een spijkerbroek die is samengesteld uit meerdere exemplaren. De ene helft licht, de andere helft donker. Leuke vondst. Inmiddels heb ik wel al een paar andere actuele items in de kast. Zoals daar zijn de oversized blazer, de al net zo grote, geruite houthakkersblouse en de crèmekleurige suède veterboots. Weer een beetje combineren met wat er al in de kast hangt en opruimen wat echt niet meer kan en dan zijn we weer bij. En jullie zijn ook. Doe er je voordeel mee. 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 5
  • #1

    Marieke W (donderdag, 28 oktober 2021 19:48)

    Was weer even een geweldig leuk lees momentje�

  • #2

    Claudia (donderdag, 28 oktober 2021 19:54)

    Leest weer lekker weg�

  • #3

    Duijdam Doré Van de Velde (donderdag, 28 oktober 2021 22:01)

    Was weer superleuk je te lezen, ik maak spontaan mn eigen filmpjes

  • #4

    Carla (vrijdag, 29 oktober 2021 09:08)

    Super leuk om te lezen.

  • #5

    Christel (vrijdag, 29 oktober 2021 19:04)

    Geweldig weer!!!